Træt af pasta med ketchup? Her er 5 gode råd til livet på SU
Er du lige startet på dit drømmestudie, eller har du studeret i noget tid? Uanset hvad har du nogle år med eksaminer, fester og ikke mindst SU i vente. Her får du 5 gode råd til, hvordan du klarer dig på SU uden at skulle leve af havregryn og pasta med ketchup.
Bolig, bøger og byture. SU og studiejob skal række langt, mens man er studerende. Heldigvis er der hjælp at hente, hvis pengene allerede føles små. Man kan nemlig komme langt med et godt gammeldags budget, en madplan og lidt planlægning.
1. Læg et realistisk budget
Det bedste råd er at holde styr på alt, der går ind og ud på din konto. Det kan du gøre med et budget, hvor du skriver alle dine indtægter (fx SU, studiejob og hjælp fra forældre) og faste udgifter (fx husleje, forsikringer og transport) ned. Det er vigtigt, at du får alle dine faste udgifter med. Det gælder også det Fitness-abonnement, som du aldrig bruger. Dine variable udgifter skal også ind i budgettet. Det er dem, som du kan skrue op og ned for hver måned, fx mad, tøj, byture, biografbesøg, gaver osv. Du kan bruge oversigten i din mobilbank til at se, hvor mange penge du har brugt den sidste måned.
Når alle tal er plottet ind, har du en god rettesnor for, hvor mange penge du kan bruge hver måned. Prøv evt. budgetberegneren.
2. Lav en madplan og køb stort ind
Det er blevet dyrt at handle ind, så hvis madbudgettet ikke skal stikke helt af, kræver det lidt planlægning. Du kan spare mange penge ved at planlægge dine måltider og handle stort ind én gang om ugen. De fleste supermarkeder har apps med tilbud, som du kan lave din madplan ud fra. Sørg for at bruge de samme ingredienser i flere retter. Når du køber stort ind, kan du også lave store portioner af fx chili con carne eller suppe, der kan fryses ned. Så har du altid hjemmelavet mad klar, hvis du kommer sent hjem eller ikke gider at lave mad. På den måde sparer du måske nogle penge, som du ellers ville have brugt på takeaway.
3. Spar penge med studierabat
Caféer, tøjbutikker og museer. Der er masser af steder, hvor du kan få rabat ved at vise dit studiekort, og det kan sagtens svare sig i længden at gå målrettet efter studierabatten. Gør det til en vane at finde et sted, der giver studierabat, inden du fx tager på café eller ud at shoppe. Du kan downloade Studiz-app’en eller tjekke deres hjemmeside, hvor du kan se alle de steder, der giver rabat til studerende.
Se hvor du kan få studierabat her.
4. Køb dine ting brugt
Er du lige flyttet hjemmefra, eller mangler du møbler til dit værelse? Du kan spare mange penge på boligting, hvis du køber dem brugt. Der er et stort udvalg hos tjenester som DBA, Trendsales og Facebook Marketplace, hvor du kan få gode varer, der næsten ikke har været brugt – og til ganske få penge. Hvis du gerne vil slippe helt for at skulle have Dankortet op af pungen, kan du også tjekke diverse grupper på Facebook, hvor der gives gratis ting væk. Begge dele gavner både din pengepung og miljøet.
5. Spar løbende op – også selvom det er små beløb
Selvom du ikke svømmer i penge, når du er på SU, vil vi gerne slå et slag for at starte en opsparing. Lidt ekstra på kistebunden kan nemlig spare dig for dumme ekstraregninger og søvnløse nætter. Selv 100 kr. kan gøre en forskel i længden, hvis du sætter dem til side hver måned. Pludselig står du med en fin opsparing, som du fx kan bruge til en uventet tandlægeregning eller spontan weekendtur.
Et godt trick er at lave en fast overførsel til en opsparingskonto i banken, så pengene bliver sparet op, før du når at bruge dem. Hos Lån & Spar kan du få hjælp til at oprette en opsparingskonto (1% i rente) – ligesom du også kan få en studiekonto med hele 5% i rente på de første 20.000 kr. og herefter 1,5% af resten.
Du kan få en af Danmarks bedste studiekonti her.