Brug de lægestuderende
Der er mangel på dygtige medarbejdere i sundhedsvæsenet. Mangel på sygeplejersker og SOSU-assistenter. Mangel på speciallæger inden for visse af de lægefaglige specialer. Og det tager lang tid at uddanne flere SOSU-assistenter, sygeplejersker og læger.
Lægedækningsudvalget pegede i 2017 på, at brugen af lægestuderende er et relevant bidrag til at mindske personalemanglen i sundhedsvæsenet.
Mange lægestuderende arbejder allerede ved siden af deres studier både på sygehuse og i almen praksis. Men der er langt flere lægestuderende end ledige stillinger, vikariater eller vagter. Og de lægestuderende kan supplere og aflaste andre faggrupper. Ikke mindst i Vestdanmark kan lægestuderende være med til at dække flere opgaver end i dag.
Vores opfordring til politikere, de praktiserende læger og regioner er: Brug de lægestuderende til at løse flere af sundhedsvæsenets udfordringer! Læs mere om herunder.
Sådan arbejder de Lægestuderende i sundhedsvæsnet
Alle lægestuderende er i kliniske praktikophold i løbet af deres studie. Den praktiske del er dermed et centralt supplement til den teoretiske undervisning, der fører frem til kandidatgraden. Det tager 6 år at blive uddannet til læge, cand.med.
Undervejs i studiet arbejder mange lægestuderende allerede som lønnede medarbejdere i sundhedsvæsenet.
Lægestuderende arbejder som:
Gode argumenter for at ansætte lægestuderende
- Manglen på sygeplejersker betyder, at der er et voksende behov for at bruge andre personalegrupper til opgaver, der ikke stiller krav om sygeplejeautorisation.
- Lægestuderende bliver tidligt i deres studie en kompetent ressource for løsning af opgaver i sundhedsvæsenet. Det hænger sammen med, at FADL og Danske Regioners overenskomst sikrer, at lægestuderende kan gennemføre supplerende uddannelser som sygeplejevikarer og som ventilatører. Med disse kurser opnår lægestuderende både faglige og praktiske forudsætninger for at løse mange basale opgaver på hospitalerne som eksempelvis gangvagt og fast vagt.
- De lægestuderendes tiltagende erfaring via studiet og studiejobs betyder, at de under studietiden opnår kompetencer til at arbejde som lægevikarer i de sidste to år af studiet. Oftest tager de vikariater i udkantsområder, hvor der er mangel på læger. I mange tilfælde får de positive erfaringer med at arbejde i de dele af landet, hvor der i dag mangler læger.
Mange lægestuderende arbejder allerede i sundhedsvæsenet
- På årsbasis udfører sygeplejevikarer og ventilatører i alt mere end 600.000 vagttimer over hele landet (2018). Det svarer til mere end 300 helårsstillinger. Langt hovedparten af arbejdet foregår i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Der er et stort potentiale for brug af sygeplejevikarer og ventilatører i Vestdanmark.
- Omfanget af regionernes brug af lægevikarer kendes kun som årsværk og var i 2018 på 205 årsværk. Imidlertid er lægestuderende ansat i afgrænsede perioder på f.eks. 1, 2, 3 eller 4 måneder og som regel på nedsat arbejdstid. Eksempelvis 12 timer pr. uge. Det betyder, at de 205 årsværk dækker over 820 enkeltansættelser af 3 måneders varighed.
- Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening indhentede i 2017 oplysninger fra almen praksis, som viste, at der var ansat 248 lægestuderende på deltid i klinikkerne. Det svarer til i alt 48 årsværk.
Der er cirka 9.500 lægestuderende i Danmark, så potentialet for at bruge lægestuderende som arbejdskraft i sundhedsvæsenet er stort!
Det skal der til!
- Særligt i Vestdanmark bør brugen af lægestuderende øges blandt andet via holdansættelser og faste deltidsstillinger.
- Almen praksis kan også i større grad ansætte lægestuderende. Klinikkerne er glade for de lægestuderende, og ikke mindst næsten-færdiguddannede læger kan bidrage til den faglige sparring. Øget anvendelse af lægestuderende vil på sigt bidrage til at reducere lægemanglen i praksis samt understøtte udfordringerne med generationsskifte og kliniksalg.
- I det kommunale sundhedsvæsen kan lægestuderende varetage lægefaglige medhjælperfunktioner på eksempelvis plejehjem og psykosociale institutioner. Det kan dreje sig om plejeopgaver, rådgivning og vejledning om forebyggelse.
Erfaringer fra lægestuderende
Du kan læse mere om det i folderen her