Forskningsansat
Som studerende kan du blive tilbudt forskellige typer af forskningsarbejde. De mest typiske er:
- Som skolarstipendiat, hvor man har selvstændige forskningsopgaver
- Som forskningsassistent hvor man indsamler og registrere data for f.eks. Phd-studerende
- Som ansat til klinisk arbejde der knytter an til et forskningsprojekt
Skolarstipendier
FADL arbejder på at forbedre vilkårene for forskningsstipendiater.
Det typiske stipendium er på beskedne 10.000 kr./mdr. Tilmed ofte udbetalt som løn og ikke som stipendier med de bedre skattevilkår dette indebærer. Dette ønsker FADL at ændre. Sammen med en række andre studenterorganisationer er det lykkedes at få en del af de større forskningsfonde til at øge stipendiebeløbet.
Som medlem kan du se FADLs anbefalinger om skolarstipendier her:
Det er vigtigt at sikre sine vilkår bedst muligt inden du indleder dit stipendiatforløb.
FADL anbefaler, at du som medlem indgår en kontrakt med din forskningsleder.
Du bør undersøge om dit forskningsprojekt giver dig ret til at være studieaktiv under projektet. Det er også vigtigt at få afklaret, hvordan du bliver behandlet i tilfælde af langtidssygdom eller barsel. Hvis du har taget orlov fra studiet, risikerer du at stå uden indkomst hvis projektlederen opsiger din kontrakt, hvis I ikke sørger for at tage højde for spørgsmålet i skolaraftalen.
Det er relevant at kontakte SU-kontoret på dit universitet, hvis dit forskningsprojekt bruges til at erhverve ECTS-point. Det kan være et problem, at modtage honorering for forskningsarbejde når man optjener ECTS-point. I nogle tilfælde er skolarstipendie-arbejdet eller ECTS-forskning suppleret af almindeligt arbejde på den afdeling som den lægestuderende er tilknyttet under projektet. Du bør have selvstændig løn for dette arbejde. Der bør udformes en selvstændig arbejdskontrakt for dette arbejde.
Andet forskningsarbejde
FADL har ikke en overenskomst der direkte dækker forskningsarbejde. Hvis dine opgaver består i dataindtastning og -behandling vil du ofte blive ansat på HK-overenskomst. Hvis dine opgaver består i at bidrage med kliniske undersøgelser som f.eks. blodprøvetagning, EKG eller lungefunktionsundersøgelser vil du ofte få FOA-løn. Hvis
sidstnævnte undersøgelser også bruges i en afdelings kliniske arbejde, bør du have SPV-løn. Hvis dit arbejde forudsætter at du er langt på studiet (f.eks. bestået 8. semester), bør du modtage lægevikarløn.
Hvis dit forskningsarbejde udføres på universitetet eller med direkte tilknytning hertil bør du efter FADLs anbefaling modtage løn som forskningsassistent. Som medlem kan du se lønvilkårene for akademiske forskningsassistenter her:
Brug FADL
Vi anbefaler at du kontakter os, hvis du har konkrete spørgsmål til den forskningsarbejde: jura@fadl.dk