FADL’s podcast
1. Livet med og uden overenskomster – FADL’s løn og arbejdsforhold
Lyt til første afsnit af FADL’s podcast. Her taler vi med Karla, som læser psykologi og er formand for studentersektionen for dansk psykologiforening. Her taler hun om miljøet blandt de studerende, hvor man arbejder mange timer med meget ansvar, uden at få så meget som en krone for det.
Derefter snakker vi med Kaare, som læser medicin og er en del af FADL’s overenskomstudvalg. Han fortæller om det kæmpe arbejde der er lagt i FADL’s overenskomster gennem årtier, for at kunne give os de måske bedste arbejdsforhold for studerende i landet.
2. Har du talt med din jurist i dag? – FADL’s juridiske hjælp
FADL’s andet program handler om juridisk hjælp fra din forening. For hvad gør man, når jobbet ikke giver den løn, som de havde lovet og fortæller en, at man har rettigheder som en polsk jordbærplukker? Hvad gør man når arbejdspladsen pludselig vil aflønne dig som SPV’er og ikke som lægevikar, som du ellers har været ansat som i årevis? Og hvad gør man når der ikke var lavet aftaler om løn under sygemelding på ens forskningsår, men man pludselig står på orlov, uden SU og uden nogle penge fra sit job, mens man midlertidigt er slået ud af kurs?Hos FADL sidder der en jurist, som hjælper alle medlemmer med alle slags udfordringer. For når aftaler bliver brudt, så kan man ikke altid løse konflikten selv, og der sidder Klaus klar.
3. Turen går til Christiansborg – FADL’s politiske arbejde
FADL’s tredje program handler om FADL som din lobby-organisation. For når andre grupper af studerende bliver tromlet af fikse politiske løsninger, så har FADL en gruppe der repræsenterer vores interesser politisk. I den her udsendelse skal vi høre William og Lotte fortælle om hvordan FADL håndterede det, da politikkerne pludselig syntes det var ulovligt for universiteterne at udbetale transportrefusion. Derudover fortæller de om deres politiske udspil “Brug de lægestuderende”, der uventet blev sat i scene under corona-epidemien og hvordan de har udarbejdet udspiller “Fremtidens læger”, som et værktøj til at få indflydelse på hvordan universiteter og politikkere i fremtiden tilrettelægger medicinstudierne.
4. Børnelammelser og en fair løn – FADL’s oprindelse
I dette afsnit tager vi dig tilbage til hvor det hele startede – under en epidemi, der rasede i København i 1952. Man havde brug for de medicinstuderende. Til at starte med, var det ulønnet, frivilligt arbejde i børnenes tjeneste, men som månederne skred frem, insisterede de studerende på, at de havde ret til løn og ordentlige forhold, når de lavede ordentligt arbejde. Her taler vi med de to pensionerede overlæger Carl Eli og Anne, der lige var kommet ind på medicinstudiet, da de blev hevet over på hospitalerne for at hjælp med at redde liv. Vi snakker med Ole Helmig, der dengang var formand i studenterrådet og som fortæller om hvordan de studerende fik forhandlet sig frem til den FADL’s første overenskomst.
5. FADL eller kaos – FADL’s medlemmer
Lyt til det sidste afsnit af FADL’s podcast-serie. Vi slutter af med at interviewe formanden for FADL, William, der siger tusind tak for at i har lyttet med og fortæller hvad næste skridt er, hvis man synes FADL er værd at være medlem af. Det kan både være som menigt medlem, men det kan også være, at man er blevet så nysgerrig, at man gerne vil være med i maskinrummet. Hør om det, og meget mere, her i FADL’s sæsonafslutning.