Tikkende tidsplaner psyker studerende

Hver anden studerende på KU føler sig stressede, skriver Information 27. januar – og siden 2008 er antallet af medicinstuderende i psykologhjælp hos Studenterrådgivningen steget med 260 %, tilføjer Ugeskrift for Læger.

Den kedelige tendens bekræftes af vores seneste 12. semesterundersøgelse: de opskruede krav på uddannelsen og uvisheden om den fremtidige karriere presser de medicinstuderende mere end nogensinde før”, udtaler Kasper Gasbjerg, formand for FADL.

Kasper Gasbjerg er dog uenig med Studenterrådgivningen i, at fireårsreglen ingen rolle spiller for stressniveauet – tværtimod er den ofte netop dens underliggende hastværk, der fremkalder stress:

”Fireårsreglen – og fremdriftsreformen i tillæg – spænder de studerende hårdt for tidsmæssigt. I dag vil universiteterne stavnsbinde de medicinstuderende til stringente tidsplaner. Dumper man en eksamen, skubbes man videre i systemet alligevel – uden bekymring om at få hverken fagligheden eller menneskeligheden med”.

Universitetets karrierevejledning sidder imidlertid også med et vigtigt ansvar for at holde den studerende oven vande:

”Det er nødvendigt at skabe klarhed om, hvad en sund og realistisk karrierestrategi egentligt er, og det er nødvendigt at få afkræftet nogle højtflyvende myter – fx at ph.d.-stipendiater er helt nødvendige for at kunne redde sig et godt speciale. Det stresser de studerende, at forventningerne skrues op i disse højder – og i sidste ende gavner det ingen lægefaglighed, at menneskeligheden glemmes undervejs”, slutter FADLs formand.