Overenskomstforhandlingerne mellem FADL og Danske Regioner er afsluttet. Der er enighed om nye aftaler for sygeplejevikarer/ventilatører, lægevikarer og for første gang også for lægestuderende ansat ved simulationscentrene.

FADLs forhandlere er lægestuderende fra alle fire lægeskoler i samarbejde med professionelle forhandlere fra FADLs sekretariat. Sammen har de i det sidste halve år kæmpet for vores fælles sag. FADL-medlemmer fra hele landet leverede kravene til forhandlingerne.

I slutningen af august skal FADLs medlemmer stemme om resultatet.

Overenskomsterne indeholder i hovedtræk:

Mere i løn

Er du ansat som sygeplejevikar/ventilatør, lægevikar eller ved et simulationscenter? Så kan du se frem til lønstigninger på grund af den nye overenskomst. Din timeløn stiger mindst 6,81 pct. over de næste tre år. Lægevikarer får yderligere en stigning af pensionsbidraget til 5,63 pct.

Meld dig ind i FADL:
København –  AarhusOdense

Simulationscentre har fået overenskomst

FADL har efter mange års arbejde fået aftalt en overenskomst for lægestuderende ansat ved simulationscentrene. Med overenskomsten stiger de simulationsansatte i Vestdanmark i løn, og alle får for første gang indbetalt pension. Alle lægestuderende ved simulationscentrene får mere sikkerhed i ansættelsen i forhold til opsigelser og sygdom. Det vil blive muligt at sikre ensartet forberedelsestid på det enkelte simulationscenter. Står lægestuderende selv for vagtplanlægningen, får man nu et tillæg på 8,5 pct. af timelønnen for dette.

Simulationscentrene ansætter lægestuderende til at undervise i praktiske, kliniske færdigheder og som assistenter og figuranter til kliniske simulationer.

Meld dig ind i FADL:
København –  AarhusOdense

Hepatitisvaccination

Nyuddannede sygeplejevikarer får fra 31. marts 2019 første stik af den kombinerede Hepatitis A+B vaccine gratis. Dermed får de lægestuderende første trin af en virksom beskyttelse mod smitsom leverbetændelse. Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccinen til sundhedspersonale. FADL har arbejdet for at få dækket lægestuderende med hepatitisvaccine i over 15 år.

Meld dig ind i FADL:
København –  AarhusOdense

Et stærkere FADL

Den nye overenskomst betyder også et stærkere FADL. Med den indgåede aftale er flere medlemmer kommet på overenskomst, og det giver FADL bedre muligheder for at forsvare vores medlemmer, når de kommer i klemme. FADL modtager bidrag til uddannelse af tillidsrepræsentanter og aktive medlemmer i blandt andet arbejdsret, konfliktløsning og overenskomstforhold. I sygeplejevikar-overenskomsten er disse midler steget efter en aftalt fremskrivning. I lægevikar-overenskomsten lykkedes det FADL at sikre midler til dette formål.

Meld dig ind i FADL:
København –  AarhusOdense

Bedre muligheder for transport

I forvejen har FADL en af de få overenskomster, hvor der betales løn for at transportere sig til arbejdspladsen. Vi har i den nye overenskomst forbedret mulighederne for at lave bedre transportaftaler end dem, der ligger i overenskomsten. Især i Vestdanmark vil det gøre det nemmere for FADL at skabe aftaler med enkelte Regioner og sygehuse om bedre transportbetaling for vores medlemmer. Det bliver derudover præciseret, at disse regionale aftaler også gerne må indeholde betaling for kørsel i bil til arbejde.

FADL vil arbejde for at lave flere aftaler om bedre transportdækning i perioden op til de næste overenskomstforhandlinger.

Meld dig ind i FADL:
København –  AarhusOdense

Ekstra lønstigning til holdmedlemmer

Sygeplejevikarer og ventilatører, som er ansat på hold, får med den nye overenskomst en ekstra lønstigning på 1,61 kr. i timen. Mange FADL-medlemmer i Østdanmark arbejder på hold, og i Vestdanmark bliver der også ansat flere på hold. Hold har tit mere specialiserede funktioner og kan dermed være med til at styrke lægestuderendes faglighed og indsigt i det pågældende arbejdsområde.

Meld dig ind i FADL:
København –  AarhusOdense

Meld dig ind i FADL

Som medicinstuderende kan du ikke komme uden om FADL. Som medlem hos os får du:

 • Danmarks bedste studielønninger og overenskomster
 • Juridisk hjælp
 • Politisk indflydelse
 • Overenskomster
 • Gratis lægeansvarsforsikring
 • Gratis livsforsikring med kritisk sygdom
 • Gratis Kittelkort
 • Gratis journalkoncepter
 • Gratis faglige kurser
 • Gratis magasinet De 38 specialer
 • Mulighed for FADL Forsikring
 • Mulighed for FADL Klinik
 • 25% hos FADLs Forlag

Meld dig ind i FADL:
København –  AarhusOdense