Fireårsreglens vanvid skal ud i de danske stuer

Reglen som alle medicinstuderende kender og alle elsker at hade. Som sundhedsminister slog Astrid Krag flere gange fast, at hun ikke var gift med reglen. På trods af dette består den stadig. Vi venter nu spændt på, om den nye sundhedsminister Nick Hækkerup er klar til en skilsmisse – uden at tabe ansigt.

FADL tog tilbage i 2007 fireårsreglen i Højesteret og sigtede dengang efter at få reglen dømt ulovlig – og selvom søgsmålet blev underkendt, har vi uanfægtet fortsat modstandskampen side om side med Yngre Læger og Lægeforeningen. Og vores modstand er stadig velbegrundet: I dag er enhver kandidatstuderende nødsaget til at træffe det rigtige specialevalg første gang – for i modsat fald truer fireårsreglen med slet ikke at have en speciallægeuddannelse parat til den studerende. Selvom Astrid Krag symptombehandlede fireårsreglen i foråret 2013 og i det mindste sikrede et eller andet speciale til de læger, der havde valgt forkert, er reglen stadig en alvorlig hæmning for den alsidige specialisering af danske læger.

Vi kan trygt regne med hele lægestandens opbakning til modstandskampen.  Men vi må også sande, at fireårsreglen først lander på Christiansborgs skriveborde, når også hr. og fru Danmark har opdaget vanviddet – og det lykkedes først for alvor i efteråret 2013, da tal fra Lægeforeningen viste, at fireårsreglen skubber mindst hver femte læge ud i kulden. Den slags spild af uddannelseskroner og sund arbejdskraft kunne danskerne ude i tv-stuerne forstå og straks derefter var Liberal Alliance klar til at afskaffe reglen.

Christiansborg har nedsat et arbejdsudvalg til at finkæmme fireårsreglen, og rapportens resultat ligger parat inden for få uger. I samme øjeblik vi har et resultat, er det vores opgave at sende rapportens morale i rotation på tv- og avisredaktionerne – så vi én gang for alle kan slå fast, at fireårsreglen ikke er vejen til den velkvalificerede danske lægestand.

Med venlig hilsen

Marianne Fløjstrup

Formand for FADL Odense