Er der fremskridt at finde i Morten Østergaards sko?

Regeringsrokaden varsler ingen politiske forandringer. Ny uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) afviser blankt at sætte sit personlige præg på regeringens uddannelsespolitik; i stedet planlægger hun at finde sig til rette i Morten Østergaards ”meget store sko” og ”lytte til de studerende” selvom ”de ikke skal regne med, at jeg er enig”.

Morten Østergaard havde mod til at se de medicinstuderende i øjnene på Panum-instituttet i december og vi skal være taknemmelige for, at Sofie Carsten Nielsen vil fortsætte den gode stil. Vi priser uddannelsesministre, der lytter. Nu mangler vi bare uddannelsesministre, som også spytter ulden ud af munden og giver de medicinstuderende svar på tiltale: Hvorfor vil Uddannelsesministeriet hæmme faglig fleksibilitet og praksiserfaring på lægeuddannelsen?

Jeg forventer ikke, at uddannelsesministeren er enig med os. Men jeg håber, at hun fremover vil vedgå sig fremdriftsreformens negative effekt på universiteternes lyst til at lade medicinstuderende tage orlov – i stedet for som Morten Østergaard blot at bedyre at ”der foretages med reformen af rammerne for studiegennemførelse ingen ændringer heri”.

Nej, universiteterne har selvstyre og ja, universiteterne bestemmer selv deres orlovsregler. Men Uddannelsesministeriet ved udmærket hvilke gulerødder, de stiller universiteterne i udsigt – og ministeren bør kunne forklare sin politiske linje og kunne svare på, hvorfor forskning, praktik, lægevikariater eller graviditet ikke længere skal være gode grunde til at tage orlov fra medicinstudiet.

Kære Sofie Carsten Nielsen: Vi ser frem til at gå i dialog med dig om Fremdriftsreformen, når FADL og Medicinerrådet på KU foretræder for Uddannelsesministeriet 25. februar kl. 16.00. Tillykke med taburetten: Jeg håber, at du vil kunne besvare vores undren.

Med venlig hilsen

Thomas Svare Ehlers

Formand for Foreningen af Danske Lægestuderende, København